ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


Βαφτίζει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας την παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών.


Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Πίσω από τις βαρύγδουπες εκφράσεις περί «διασφάλισης του δικαιώματος του πληθυσμού σε δωρεάν, καθολική, ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ» κρύβεται η συνέχιση της υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Επί της ουσίας το νομοσχέδιο χαρακτηρίζει ως ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα μονάδων χαμηλών προδιαγραφών που δεν θα διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό και τον ιατρικό εξοπλισμό.
Η νέα δομή του «συστήματος» Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διακρίνεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο θα παρέχει υπηρεσίες ΠΦΥ με επίκεντρο τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) που θα απασχολούν έναν πολύ μικρό αριθμό γιατρών και το δεύτερο επίπεδο θα αφορά τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) που θα είναι μεγαλύτερες μονάδες.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε κάθε δήμο θα αντιστοιχεί «τουλάχιστον» ένα ΚΥ και σε κάθε Δημοτική Ενότητα «τουλάχιστον» μία ΤοΜΥ ή άλλη δημόσια μονάδα ΠΦΥ.

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+