Συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, μείωση φόρων στις επιχειρήσεις, δεν αποκλείει και νέο μνημόνιο

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, «απελευθέρωση» αγορών και ρύθμιση του χρέους για να μη χρειαστεί και νέο μνημόνιο ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με την έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2016-2017.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως χρειάζεται «άμεση εφαρμογή ενός μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι περισσότερο φιλικό προς την ανάπτυξη» και πως «η αυξημένη έμφαση στη φορολογία μέσω υψηλών φορολογικών συντελεστών πρέπει να μετριαστεί υπέρ πολιτικών οι οποίες επικεντρώνονται στη συγκράτηση και αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών και στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και των εισφορών». Ζητά «επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί και καθυστερούν, καθώς και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων με χρήση του θεσμού των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα» την «ταχεία αξιοποίηση της μεγάλης αργούσας περιουσίας του Δημοσίου» και «μεταρρυθμίσεις στις αγορές ενέργειας, προϊόντων και υπηρεσιών, και άνοιγμα των επαγγελμάτων που παραμένουν κλειστά, με άμεσο στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας». Επιπλέον αναφέρει «ειδικότερα για την απασχόληση» πως «απαιτούνται πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διάχυση της τεχνολογίας και θα ενθαρρύνουν τη νέα επιχειρηματικότητα. Προς το σκοπό αυτό, απαιτείται η ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα ώστε να προωθηθεί η καινοτομία, προϋπόθεση για τη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης».
Καθιστά σαφές ότι η αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει τελειωμό διότι «όπως προκύπτει εξάλλου και από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), που ψηφίστηκε πρόσφατα, η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει στην ίδια κατεύθυνση όχι μόνο μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018, αλλά και τα επόμενα χρόνια» και εμφανίζει σαν θετικές εξελίξεις τα μέτρα σε βάρος συνταξιούχων και εργαζόμενων, αναφέροντας ότι «έχουν θεσπιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στο ασφαλιστικό σύστημα, στο σύστημα Υγείας, στις αγορές εργασίας και προϊόντων, στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, στο φορολογικό σύστημα και στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».
Για το χρέος αναφέρει πως «ελάφρυνση του δημόσιου χρέους θα διευκολύνει την έξοδο της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους» και δεν αποκλείει νέο μνημόνιο καθώς «η παράταση της εκκρεμότητας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και προοιωνίζεται την ανάγκη νέας χρηματοδοτικής συνδρομής μετά το 2018, κάτι που απεύχονται τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι».   
Η ΤτΕ χαμήλωσε στο 1,6% του ΑΕΠ την εκτίμηση της για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας για το 2017, από 2,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της.

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+