Σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις του δημοσίου και χηρείας με βάση το νόμο Κατρούγκαλου


Σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις του δημοσίου και στις συντάξεις χηρείας προβλέπουν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκαν την Τετάρτη για την εφαρμογή του αντασφαλιστικού νόμου Κατρούγακλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.
Οι συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους του Δημοσίου θα προκύπτουν από δύο υπολογισμούς, ο ένας θα είναι με βάση τους αντασφαλιστικούς νόμους πριν το νόμο Κατρούγκαλου και ο δεύτερος υπολογισμός με βάση το νόμο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την κύρια σύνταξη να διαχωρίζεται σε εθνική και ανταποδοτική.
Ο υπολογισμός φέρνει μειώσεις κάτι που παραδέχεται η κυβέρνηση και προκύπτει σαφώς από το σχετικό παράδειγμα που εναγράφεται στην ΚΥΑ. Συγκεκριμένα αν υπάλληλος του Δημοσίου που αποχωρεί από την Υπηρεσία μέχρι την 31.7.2017 με 40 πραγματικά έτη ασφάλισης το «καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης που θα λάμβανε με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο 1.200 ευρώ» με το νόμο Κατρούγκαλο το «καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης με βάση το ν. 4387/2016 (εθνική και ανταποδοτική) 840 ευρώ». Συνεπώς η «διαφορά των δύο ποσών σύνταξης: 360 ευρώ. Ποσοστιαία διαφορά των δύο συντάξεων 360/1200 = 30% . Επειδή η διαφορά είναι μεγαλύτερη του 20% θα καταβληθεί ως προσωπική διαφορά το εξής ποσό: 360/3=120 ευρώ. Τελικό ποσό σύνταξης: 840+120=960 ευρώ.» Η ΚΥΑ αναφέρει πως «το επιπλέον ποσό της προσωπικής διαφοράς των 120 ευρώ θα συμψηφίζεται κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων». Σύμφωνα με την ΚΥΑ από τα 1.200 ευρώ η κύρια σύνταξη (εθνική και ανταποδοτική) θα υπολογιστεί στα 840 ευρώ και με την προσωπική διαφορά που καταργείται το 2019 θα είναι 960 ευρώ!
Σε ό,τι αφορά τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης θα υπολογίζονται για την ανταποδοτική σύνταξη μόνο εφόσον η αίτηση εξαγοράς έχει γίνει από το 2002 και έπειτα, ενώ από το 2017 αυξάνεται το ποσοστό της εξαγοράς. Επιπλέον σύμφωνα με την ΚΥΑ και για το δημόσιο τομέα προβλέπεται μειωμένη εθνική σύνταξη κατά 6% για κάθε έτος που ο συνταξιούχος βγήκε στη σύνταξη νωρίτερα από το ηλιακό όριο που προβλέπει ο νόμος.
Ανατροπές στις συντάξεις χηρείας
Πολύ σοβαρές είναι οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας καθώς για ο δικαιούχος πρέπει να είναι 55 ετών, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει από το 70% στο 50%.
Από τον Μάη του 2016 κι έπειτα, η σύναξη χηρείας καταργείται για το δικαιούχο που δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του που είναι το θεσπισμένο όριο για την απόδοση σύνταξης χηρείας. Εάν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος τότε λαμβάνει σύνταξη χηρείας, εάν δεν το έχει συμπληρώσει λαμβάνει σύνταξη χηρεία για τρία χρόνια και αν εντός των τριών χρόνων δεν συμπληρώνεται το 55ο έτος τότε μετά τα τρία χρόνια δεν θα λαμβάνει σύνταξη χηρείας. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο εάν υπάρχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά που σπουδάζουν έως 24 ετών. Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη χηρείας χορηγείται για το διάστημα που τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν.
Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι στο 50% από το 70% που ίσχυε πριν, αλλά τελικά είναι μεγαλύτερη η μείωση διότι η σύνταξη του θανόντος συζύγου θα υπολογιστεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου που βγάζει μικρότερο καταβαλλόμενο ποσό άρα το 50% της σύνταξης χηρείας θα είναι επί μικρότερου ποσού.
Επίσης καταργούνται οι συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+