Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή για τα κέρδη των λίγων



«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή για τα κέρδη των λίγων! Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημα για ανάκτηση των απωλειών μας! Για ζωή στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας!» τονίζει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα στο ΙΚΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια

Σε ανακοίνωσή της η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα σημειώνει:
«Τα διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα που προέκυψαν μετά την τυπική έναρξη λειτουργίας του νέου Υπερταμείου (ΕΦΚΑ) ήρθαν να προστεθούν πάνω σε μία ήδη διαμορφωμένη κατάσταση εξαθλίωσης και απαξίωσης για εργαζόμενους και ασφαλισμένους. Στα Τμήματα Μητρώου, Παροχών, Συντάξεων κ.τ.λ. οι συνθήκες εργασίας και συναλλαγής είναι πλέον απελπιστικά αβίωτες για εργαζόμενους και ασφαλισμένους!

Τα προβλήματα αυτά ασφαλώς δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, αφού ο ΕΦΚΑ δεν είναι παρά οργανικό τμήμα του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, το οργανωτικό σκέλος των νέων αντιασφαλιστικών ανατροπών. Ακόμα και αν στο απώτερο μέλλον εξομαλυνθούν οι όποιες οργανωτικές δυσλειτουργίες, ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθεί να λειτουργεί σαν εργαλείο ισοπέδωσης παροχών συντάξεων και υγείας, αποψίλωσης του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Είναι αυτό το αντιδραστικό περιεχόμενο της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που καθιστά εξίσου ζοφερό το εργασιακό μας μέλλον αν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα! Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και Διοίκηση ΕΦΚΑ έχουν δώσει ήδη δείγματα γραφής! Ενώ παραμένει σε ισχύ η διάταξη του ν.4389/2016 περί πλεονάζοντος προσωπικού, καθώς και όλο το αντιδραστικό πλαίσιο περί αξιολόγησης και κινητικότητας, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους με απύθμενο κυνισμό και απαράμιλλο εμπαιγμό! Οι προφορικές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις συνοδεύονται από εκτιμήσεις του στυλ «για τα επόμενα 2-3 χρόνια δεν κινδυνεύει καμιά θέση λόγω του όγκου των εργασιών που πρέπει να διεκπεραιωθούν». Λένε δηλαδή ξεδιάντροπα στους εργαζόμενους: δουλέψτε αγόγγυστα για την ομαλή μετάβαση στο τελικό σχήμα του ΕΦΚΑ και μετά… άδηλο το εργασιακό σας μέλλον!

Ενδεικτικό στην προκειμένη είναι και το γενικό έγγραφο με το οποίο η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, με ύφος χιλίων καρδιναλίων… διατάσσει τον υπερδιπλασιασμό (!!) της παραγωγής απονομών συντάξεων, την ίδια στιγμή που τα τμήματα απονομών συντάξεων βουλιάζουν υποστελεχωμένα. Επιχειρούν να δημιουργήσουν στους εργαζόμενους κλίμα τρομοκρατίας και υπερ-εντατικοποίησης πατώντας πάνω στο φόβο και στην εργασιακή ανασφάλεια.

Από την άλλη, το κυοφορούμενο νέο οργανόγραμμα και ο σχεδιασμός για στελέχωση των ΠΕΚΑ με 1.000 υπαλλήλους απειλούν ευθέως με βίαιες ανατροπές τους όρους προσωπικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ. Για τα Σωματεία μας θα έπρεπε να είναι αιτία πολέμου η υποχρεωτική μετακίνηση συναδέλφων εκτός νομού τόπου κατοικίας.

Για τις επικείμενες εκδικάσεις υποθέσεων που αφορούν σε συναδέλφους των κατηγοριών 8Κ και 9Κ οι οποίες μπορούν να καταλήξουν και σε απολύσεις συναδέλφων, η συνδικαλιστική πλειοψηφία σε ΠΟΣΕ ΙΚΑ και Σύλλογο Αττικής εξακολουθεί να στηρίζει μια γραμμή “διεκδίκησης” με άξονα αποκλειστικά τις εκκλήσεις για απόσυρση των αγωγών, για συναδελφικότητα, ενότητα, αλληλοκατανόηση κλπ, κουκουλώνοντας έτσι τις πολιτικές - κυβερνητικές ευθύνες για το πρόβλημα. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μία φορά την πάγια θέση μας: το πρόβλημα είναι αμιγώς πολιτικό (ξεκίνησε σαν τέτοιο άλλωστε) και πρέπει να επιλυθεί με πολιτικό τρόπο. Η κυβέρνηση έχει αποκλειστικά την ευθύνη, αναλαμβάνοντας σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, να βάλει οριστικό τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια που ταλανίζει τις δύο κατηγορίες συναδέλφων. Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε θα έπρεπε να πιέζει το Σωματείο μας αντί να ηθικολογεί ακατάσχετα βγάζοντας λάδι τις ευθύνες κυβέρνησης και Διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Κι ενώ “τρέχουν” όλα τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα στο μεγαλύτερο Σύλλογο Εργαζομένων ΙΚΑ, στο Σύλλογο Αττικής και Νήσων επικρατεί… σιγή ασυρμάτου. Η διαπάλη μεταξύ των δυνάμεων του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού έχει διαμορφώσει μία κατάσταση σαπίλας και εκφυλισμού, απονέκρωσης των συλλογικών διαδικασιών. Έχουμε φτάσει στο “παράδοξο” οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΠΟΣΕ ΙΚΑ να εξαγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις… αλλά ο μεγαλύτερος Σύλλογος να μην μπορεί να πραγματοποιήσει καν Γενική Συνέλευση!

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα ανέλαβε πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για σύγκληση έκτακτης ΓΣ στο Σύλλογο Αττικής και Νήσων με θέμα τον ΕΦΚΑ και την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Άραγε οι παρατάξεις (Συν.Συσπείρωση, ΔΑΚΕ) που σηκώνουν όψιμα αγωνιστική παντιέρα θα κινητοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή της ενεργοποίησης των συλλογικών διαδικασιών; Ή θα εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από τις κραυγές για “πραξικοπήματα” και “Εφιάλτες” αλλά και πίσω από τα παρασκηνιακά παζάρια για νέα συμφωνία κατανομής των αξιωμάτων του Προεδρείου;

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Η επίθεση στο ασφαλιστικό (που μας αφορά τόσο ως ασφαλισμένους όσο και ως εργαζόμενους στο σύστημα) δεν είναι παρά ένα τμήμα της συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης επιφυλάσσει νέα επιδρομή σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ένταση της φοροληστείας, προληπτική νομοθέτηση μέτρων ακόμα και για μετά το 2018.

Τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού μας θέλουν στην αδράνεια, το συμβιβασμό, στη μοιρολατρική αποδοχή της βαρβαρότητας.

Χρειάζεται τώρα να σηκώσουμε κεφάλι, να συνταχθούμε με το μέτωπο της εργατιάς, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των συνταξιούχων και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων κόντρα στον κοινό εχθρό, στα αδηφάγα παράσιτα που απομυζούν τον ιδρώτα μας, στους μονοπωλιακούς ομίλους και στις κυβερνήσεις τους!

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή για τα κέρδη των λίγων!!!

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημα για ανάκτηση των απωλειών μας! Για ζωή στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας!

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο στις 21 Φλεβάρη στην Ομόνοια στις 6.30 μ.μ».

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+