ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 3 Μάρτη 2015


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΜΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ

3 Μάρτη 2015


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

Συνάδελφοι

Πραγματοποιούμε σήμερα την ετήσια Γ.Σ. μας που έπρεπε να γίνει τον Δεκέμβρη του 2014, και αναβλήθηκε λόγω των συνεχών κινητοποιήσεων και των εκλογών.

Οι εργασίες μας διεξάγονται λίγες μέρες μετά την συμφωνία της νεοσύστατης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την ΕΕ.

Σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να γίνει κατανοητός ο χαρακτήρας της νέας κατάστασης των εξελίξεων έτσι ώστε να μην υποτιμηθεί η κυβερνητική εναλλαγή και η γραμμή της για κοινωνική συνοχή, δηλαδή ταξική συνεργασία.

Η εκτίμησή μας είναι ότι κυβερνητική εναλλαγή δεν συνιστά και αλλαγή πολιτικής υπέρ των εργαζομένων. Αντίθετα στην κυβερνητική εξουσία έχουμε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Τα κόμματα που την απαρτίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, έχουν δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσουν τους κανόνες, τις αποφάσεις, τις αντεργατικές πολιτικές, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου.

Η διαφορά της με την προηγούμενη κυβέρνηση βρίσκεται στο διαφορετικό μείγμα πολιτικής που αποτελεί διαφορά των δυνάμεων του κεφαλαίου στην Ευρώπη και στον κόσμο για το πώς το κεφάλαιο θα ξεπεράσει την κρίση σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαών.

Οι διαπραγματεύσεις που η κυβέρνηση πραγματοποιεί είναι ενταγμένες μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της Ε.Ε, μέσα σε ένα γενικότερο πόλεμο ανταγωνιστικών συμφερόντων που υπάρχει και στην ευρωζώνη, και στην Ε.Ε και με την άμεση και ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ. Δεν πήρε ξαφνικά ο πόνος τον Ομπάμα, για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Ήδη ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει τους κανόνες και τις δεσμεύσεις της ΕΕ.

Μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση προσαρμοσμένη πλήρως στο μονόδρομο των μονοπωλίων ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης προχώρησε σε νέα συμφωνία για παράταση του μνημονίου, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Η νέα κυβέρνηση ανεξάρτητα από την εικόνα και τα συνθήματα ενάντια στα μνημόνια και τους αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων προχώρησε στη νέα συμφωνία με την ΕΕ και τους δανειστές για παράταση ουσιαστικά του μνημονίου, με όσες συνέπειες συνεπάγεται αυτό για τη λαϊκή οικογένεια, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Οι εξετάσεις που δίνει για την εκταμίευση της δόσης είναι για ενίσχυση των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων.

Στα χέρια σας έχετε ένα κείμενο με τις απώλειες που είχαμε από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα. Υπάρχει κάποιος εδώ μέσα που πιστεύει ότι θα έχουμε ανάκτηση των απωλειών και των δικαιωμάτων μας, όταν η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εφαρμόσει κατά 70% από τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις του μνημονίου.

Όταν διαβεβαιώνει ότι είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί όλη τη στρατηγική της ΕΕ και όλο το αντεργατικό – αντισυνταξιουχικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί με νόμους τα προηγούμενα χρόνια.

Η εκτίμησή μας είναι ότι όχι μόνο δεν έχει σκοπό να μας δώσει πίσω όσα χάσαμε, αλλά με την πολιτική της θα προσθέσει νέα δεινά επάνω μας. Και τα λίγα ψίχουλα που έταξε θα δοθούν σταδιακά και εφ’όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και οι ρήτρες μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία δεν μας αφήνουν περιθώρια για μάταιες ελπίδες και χρονοτριβή.

Για μας συνάδελφοι, κόκκινη γραμμή δεν αποτελούν αυτές οι δηλώσεις υπέρ της κερδοφορίας των καπιταλιστών, αλλά η κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Είμαστε δυο διαφορετικοί κόσμοι.

Η εργατική τάξη και το κίνημα της δεν έχει κανένα συμφέρον να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική για τα νέα «μνημόνια», όπως κι αν τα ονομάζει. Χωρίς διεκδικητική πίεση, ταξική πάλη δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει ελπίδα.

Η γραμμή αντιπαράθεσης λοιπόν, εξειδικεύεται στα βασικά-γενικά αιτήματα: Κάλυψη απωλειών και δικαιωμάτων, πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών, ανάπτυξη για το λαό. Δε μας φτάνουν κάποια ψίχουλα ούτε η ελεημοσύνη. Απαιτούμε, διεκδικούμε όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα δικαιούμαστε.

Έχουμε χρέος να προφυλάξουμε το συνταξιούχικό κίνημα από το να γίνει χειροκροτητής στην εθνική συνεννόηση που επιχειρείται.

Στην τελευταία εφημερίδα της ΠΟΠΣ

πρωτοσέλιδο: «ο ελληνικός λαός αξιώνει από τη νέα κυβέρνηση την ανάκαμψη της οικονομικής κρίσης και την αποκατάσταση της τρωθείσης τιμής και αξιοπρέπειας της χώρας»,

Με κεφαλαία γράμματα συνεχίζει: «Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ. Αυτό είναι το σύνθημα που αγκάλιασε τους απελπισμένους, εξουθενωμένους από τα μνημόνια και την σκληρή λιτότητα πολίτες και έδωσαν την αυτοδυναμία στο ΣΥΡΙΖΑ μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγανακτισμένοι και αδικημένοι»……και συνεχίζει: «με όλη την καρδιά μας του ευχόμαστε να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, που στοχεύει έξοδο από το τούνελ, στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την ευημερία των δοκιμαζομένων πολιτών, δια της αναπτύξεως και της ανάκαμψης της χώρας» ……………

….επίλογος; Γένοιτο!!!!


Πολλά θα είχε να σχολιάσει κανείς στα παραπάνω.

Απαντούν όμως στο ερώτημα γιατί στην ολομέτωπη επίθεση που δεχτήκαμε από το ενιαίο μπλόκ της αντίδρασης, δεν μπορέσαμε ως συνδικαλιστικό κίνημα να εμποδίσουμε την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων.

Συνάδελφοι,

Αυτός είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός που όλα αυτά τα χρόνια αδρανοποίησε το κίνημα με τους κοινωνικούς διαλόγους, την εργασιακή ειρήνη. Με το λιβάνισμα στις εκάστοτε κυβερνήσεις, στήριξε στην πράξη τις αντιλαϊκές επιλογές σπέρνοντας αυταπάτες, μοιρολατρία, εφησυχασμό, ψεύτικες ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, που βέβαια δεν έρχεται ποτέ μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Την ίδια τακτική ακολουθούν και σήμερα. Ευχολόγια και λιβάνισμα. Γι’ αυτό το κίνημα είναι αδύναμο να αντιτάξει την απαιτούμενη αντεπίθεση στην αντιλαϊκή λαίλαπα.

Σήμερα συνάδελφοι στη Γ.Σ. συζητάμε για τον απολογισμό της δράσης μας, κρίνεται το ΔΣ και η συμβολή του Συνδέσμου μας στην ισχυροποίηση και μαζικοποίηση του συνταξιουχικού κινήματος απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Θα συζητήσουμε επίσης για τον προγραμματισμό και το σχέδιο δράσης μας για το επόμενο διάστημα.

Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την εναλλαγή της κυβέρνησης και της συμφωνίας με την ΕΕ, η αγωνιστική πορεία που είχαμε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα ως Σύνδεσμος στο συνταξιουχικό κίνημα αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη.

Όπως είναι γνωστό η ΠΟΠΣ είναι μέλος της ΣΕΑ(Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (Δημόσιο-ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΕΛΤΑ-ΟΣΕ-ΝΑΤ-ΤΕΑΟΑΕΕ-ΔΕΚΟ κλπ).

Η αγωνιστική πορεία, το πλαίσιο διεκδίκησης και ο προσανατολισμός της πάλης της ΣΕΑ έχει επηρεάσει θετικά τις συνταξιουχικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στη ΣΕΑ παρά τις διαφορές που υπάρχον μεταξύ τους.

Ο Σύνδεσμός μας με τα μέλη του ποτέ δεν έλειψε από τις δραστηριότητες της ΣΕΑ, συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις, εκπροσωπώντας τους συνταξιούχους στο Δημόσιο.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας παρόλο που συμφωνεί και συναποφασίζει ως μέλος της ΣΕΑ για το πρόγραμμα δράσης της, δεν είναι προσανατολισμένο στην μαζικοποίηση του συνταξιουχικού κινήματος, την οργάνωση και την συμμετοχή των Συνδέσμων με τα μέλη τους στην δράση. Έτσι η εκπροσώπησή της γίνεται στην ουσία δια του Συνδέσμου μας.


Εκτίμηση της δράσης μας από την προηγούμενη Γ.Σ.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες το ΔΣ που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες του Δεκέμβρη του 2013, με απόλυτη πλειοψηφία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, εκτιμά ότι με την ενεργοποίηση της ομάδας δράσης και την βοήθεια των ενεργών μελών του, ανταποκρίθηκε στις κατευθύνσεις του ταξικού κινήματος και στο κεντρικό ζήτημα που έβαλε η προηγούμενη ΓΣ για ανασυγκρότηση του κινήματος. Έγιναν θετικά βήματα για την μαζικοποίηση των συνταξιούχων, ανανέωση του Μητρώου με την εγγραφή νέων μελών και την συμμετοχή τους στη ζωή του Συνδέσμου στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος, η ΣΕΑ και το ΠΑΜΕ.

Πετύχαμε την τακτική επαφή με τα μέλη μας, όπως και την συμμετοχής τους στη μαζική δράση, με διάφορους τρόπους επικοινωνίας με υλικό και ανακοινώσεις, e-mail, μηνύματα κλπ.

Έγινε τεράστια προσπάθεια για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης.

· Σε συντονισμό με τη ΣΕΑ, το ΠΑΜΕ, τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματά μας, σε σύγκρουση και ρήξη με τις δυνάμεις της αντίδρασης (των φιλομονπωλιακών, ευρωενωσιακών κυβερνήσεων και όσων τις στήριξαν σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

· Προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε με τις παρεμβάσεις μας (με ΓΣ, με συγκεντρώσεις, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις καθιερωμένες εβδομαδιαίες εξορμήσεις με ανακοίνωση σε χώρους που συγκεντρώνονται οι συνταξιούχοι οι συνταξιούχοι δηλ. στο ΓΛΚ- Ασφ. Ταμεία – Τράπεζες, κλπ) την πραγματική αιτία της κρίσης, τον λόγο που επιβάλλονται τα μέτρα, ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν.

Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν και αυτά που θα ακολουθήσουν είναι μέτρα αναγκαία για τη διατήρηση και διεύρυνση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας για την διατήρηση του εκμεταλευτικού συστήματος μακριά και πέρα από την ικανοποίηση των αναγκών μας, εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια.

Από τον Δεκέμβρη του 2013 το νέο Δ.Σ μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, σε συνέχεια της προηγούμενης δράσης, προσπάθησε η δράση του, όσο και των μελών μας να είναι σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ταξικού κινήματος.

Ο Σύνδεσμος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου σε όλες μας τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα.

Με σθένος υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των συνταξιούχων συμμετέχοντας σ όλους τους αγώνες.

Ανέπτυξε πλούσια και πολύπλευρη δράση, αγωνιστική-διεκδικητική αυτοτελώς, με την Σ.Ε.Α, σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τα σωματεία ΔΕΚΟ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΥΓΕΙΑΣ και ΟΤΑ.

Διοργάνωσε συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας για τα θέματα υγείας, ασφαλιστικών ταμείων (για το ΕΦΑΠΑΞ, Δάνεια στο Παρακαταθηκών & Δανείων) κλπ.

Εξέδωσε πλήθος ανακοινώσεων, καταγγελίες για όλα τα φλέγοντα ζητήματα.

Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στα γραφεία του Συνδέσμου, όπως και δύο(2) έκτακτες Γ.Σ.

Ανέπτυξε πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα όπως:

Επίσκεψη-ξενάγηση στην Αθηναϊκή Τριλογία.

Παρακολούθηση δύο (2) θεατρικών παραστάσεων:

«Ανάκριση» και «Μεφίστο».

Συνδιοργάνωσε με το Δημόσιο συναυλία στην Ομόνοια.

Εκδρομή στο Λαύριο και περιήγηση στα χνάρια των ταξικών αγώνων συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που οργάνωσε το ΕΚ Λαυρίου για δύο σημαντικές επετείους:

α) 85 χρόνια από την απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1920

β)50 χρόνια από την απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο «ΑΙΓΑΙΟ» του Καρέλλα, το 1964.

Κοπή της πίτας με φαγητό, τραγούδι και χορό.


Συνάδελφοι,

Εμείς βάζουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές στους δυο δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας, με το κεφάλαιο ή με το λαό, δηλώνοντας ανυποχώρητα με τον λαό.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση έχοντας επίγνωση των ευθυνών μας ως ταξικός σύνδεσμος έχουμε σημαντικά καθήκοντα.

Πρέπει να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας, να ανεβάσουμε την ποιότητα της δουλειάς μας, δηλ. την προσπάθεια να ενισχύσουμε την ταξική συνείδηση των μελών μας, την συσπείρωση των δυνάμεών μας. Να προετοιμαστούμε για τις επόμενες αρχαιρεσίες. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση δεν αρκεί να συμφωνήσουμε ψηφίζοντας σήμερα το πρόγραμμα των εργασιών μας, αλλά πρέπει και στην πράξη να μην υπάρχουν αποκλίσεις και προβλήματα. Πρέπει αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας.

Κεντρικός στόχος μας είναι η σταθεροποίηση του ταξικού συσχετισμού στο Δ.Σ. και η ισχυροποίηση του ταξικού πόλου που θα επιτευχθεί με την συσπείρωση και εγγραφή των ανοργάνωτων συνταξιούχων, την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών στους υπόλοιπους Συνδέσμους και την Ομοσπονδία.

Μέσα απ’ αυτόν τον δρόμο ενισχύουμε την διεκδικητική ικανότητα της ΣΕΑ, που σε συντονισμό με το εργατικό ταξικό κίνημα, θα περάσει αποτελεσματικά στην αντεπίθεση.

Έχουμε ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει και απαιτείται να παλέψουμε με υπομονή και μεθοδολογία όπως:

1.Την πολυδιάσπαση του συνταξιουχικού κινήματος και τον συντεχνιασμό.

2.Την μετατροπή των Συνδέσμων-σφραγίδες, που ο μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι η διατήρηση της συντηρητικής πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία, σε ζωντανά κύτταρα που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του συνταξιουχικού κινήματος.

3.Την συντεχνιακή δράση άλλων δυνάμεων και κινήσεων όπως:

α)Την δράση της Α.Γ.Γ.Σ.Ε.(Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας).

Εδώ και μερικά χρόνια με εμπνευστή και οργανωτή την ΠΑΣΚΕ, ιδρύθηκε η ΑΓΣΣΕ από τον χώρο των ΔΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ με στόχο, κατά την άποψή μας, να παίξει ηγετικό ρόλο στο συνταξιουχικό κίνημα υποκαθιστώντας την ΣΕΑ, που με τους αγώνες της έβγαλε τους συνταξιούχους στο προσκήνιο, πράγμα το οποίο ενοχλεί τις εκάστοτε φιλομονοπωλιακές κυβερνήσεις.

Η ΑΓΣΣΕ στέκεται απέναντι στη ΣΕΑ και την Ομοσπονδία μας. Αρχικά έγινε προσπάθεια να εντάξει η ΑΓΣΣΕ σ’ αυτή τη διασπαστική-συντεχνιακή κίνηση και τον Σύνδεσμό μας, γνωρίζοντας τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μας με την Ομοσπονδία. Η προσπάθεια βέβαια έπεσε στο κενό.

β) Υπό τη αιγίδα της ΟΛΜΕ από σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις ιδρύθηκε Σωματείο με τίτλο «Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» συντεχνιακού χαρακτήρα για ενίσχυση μάλλον της ΑΓΣΣΕ.

Γίνεται προσπάθεια από τις ίδιες δυνάμεις για ίδρυση πρωτοβάθμιων σωματείων ανά νομό.

Στόχος και αυτού του μορφώματος είναι:

- η διάσπαση της ομοσπονδίας, η έξοδός της από την δύναμη της ΣΕΑ και η ιδιοποίηση των εσόδων της,

- το χτύπημα του αγωνιστικού συνταξιουχικού κινήματος, του Συνδέσμου μας, της ΣΕΑ, του ΠΑΜΕ.

Παρά τις προσπάθειες τους οι συνταξιούχοι τους γύρισαν την πλάτη.

γ) Ε.Δ.Σ. (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων)

4) Έχουμε και τους κλαδικούς συντεχνιακούς συλλόγους, όπως Τελωνειακών, Εφοριακών, Υπ. Πολ. Αεροπορίας, ΓΛΚ, Γενικών Δ/ντών ΓΛΚ, Διαζευγμένων Θυγατέρων κ. άλλους.

Είναι ανάγκη να αντιπαλέψουμε παντού αυτές τις δυνάμεις και την δράση τους. Είναι διασπαστικές .

Οι ηγέτες αυτών των συντεχνιακών φορέων και κινημάτων είναι γνωστοί από την συνδικαλιστική τους δράση.

Είναι αυτοί που με συνέπεια υπηρέτησαν τις πολιτικές ΝΔ + ΠΑΣΟΚ, που μας οδήγησαν στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

Είναι οι ίδιοι, που δεν καταδίκασαν το κούρεμα των Ασφαλιστικών Ταμείων, που διαχρονικά καταληστεύθηκαν. Ήταν και είναι ένθερμοι θιασώτες της ΕΕ, της συνθήκης του Μάαστριχτ και των μνημονίων.

Οι συνταξιούχοι δεν τους χρειάζονται. Έχουν τα σωματεία τους, τους συνδέσμους τους, μέσα στους οποίους αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε το συσχετισμό. Έχουν την ΣΕΑ, όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες συνταξιούχοι Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σήμερα που οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την ενίσχυση των αγώνων.

Δεν παραιτούμεθα από την προσπάθεια για:

· Την απαλλαγή του αντιδραστικού καταστασικού της Ομοσπονδίας, την καθιέρωση της απλής αναλογικής , την κατάργηση του πλαφόν της εκλογής του προέδρου από το Συνέδριο, την αντιπροσωπευτική ψήφο κλπ.

· Την άρνηση της πλειοψηφίας του ΔΣ να εντάξει στη δύναμή της τους συνταξιούχους από την τοπική και περιφερειακή διοίκηση.

· Την συνέχιση της προσπάθειας ίδρυσης σωματειακών επιτροπών κατά περιοχή στα πλαίσια του Συνδέσμου για την καλύτερη οργάνωση και δραστηριοποίηση των συνταξιούχων.

Η αρχή έγινε με την ίδρυση τέτοιων επιτροπών:

Στα Β. Προάστια (Ηρακλείου, Ν.Ιωνίας, Αμαρούσιου) και (Χαλανδρίου, Χολαργού, Παπάγου, Αγ. Παρασκευής),

Στην Αθήνα (Καισαριανής, Παγκρατίου, Βύρωνα, Ν. Κόσμου)

· Την μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων στη δράση, στις κινητοποιήσεις της ΣΕΑ και αυτές που οργανώνονται σε συντονισμό με το ΠΑΜΕ, οργανωμένα με το πανό του Συνδέσμου μας.

· Την αλληλεγγύη και συμμετοχή στους αγώνες των εργαζομένων στο Δημόσιο. Οι αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο, η κατάργηση συγχώνευσης υπηρεσιών, η αξιολόγηση φορέων, υπηρεσιών και υπαλλήλων, συνεπάγεται μείωση του αριθμού των Δημ. Υπαλλήλων στα πλαίσια της δημοσιονομικής σταθερότητας και θα επιφέρει νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία.

· Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να ρίξουμε στην εγγραφή συνταξιούχων εκπαιδευτικών.

Συνάδελφοι,

Στο ΔΣ του Συνδέσμου, που προέκυψε από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες, 5/12/2013, την απόλυτη πλειοψηφία έχουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αυτό δεν πρέπει να επιφέρει εφησυχασμό. Ιδιαίτερα σήμερα με την νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την εναλλαγή της κυβέρνησης, αυτή η κατάσταση ενδεχομένως να επηρεάσει και το σ.κ.. πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.

Γίνεται προσπάθεια ιδίως από συνταξιούχους που προέρχονται από τον κλάδο της παιδείας, πρώην συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να συκοφαντηθεί ο Σύνδεσμός μας, με στόχο την αλλοίωση του ταξικού του χαρακτήρα και την παρεμπόδιση των ταξικών αγώνων.

Πρέπει όπου τους βρίσκουμε να τους ξεμπροστιάζουμε, ως διασπαστές και εχθρούς των συνταξιούχων και των συμφερόντων μας.

Τον περασμένο Μάιο έγινε το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν με παραβιάσεις ακόμα και αυτού του καταστατικού που εμείς καταψηφίσαμε ανεβάσαμε την δύναμή μας σε ψήφους. Από 15 που είχαμε στο προηγούμενο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο σε 38. Η άνοδος σε ψήφους οφείλεται στην παραδοχή ακόμα και των αντιπάλων μας ότι είμαστε ο μόνος σύνδεσμος που παλεύει για τα συμφέροντα των συνταξιούχων.

Συνάδελφοι

Στις 13.2.15 συνεδρίασε η ΣΕΑ. Στην συζήτηση εκτιμήθηκε και επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία του συνταξιουχικού κινήματος.

Συζητώντας την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται ομόφωνα κατέληξε στα παρακάτω ζητήματα.

• Δεν θα δεχθούμε τα ψίχουλα από την νέα κυβέρνηση, παλεύουμε για την αποκατάσταση όλων των αδικιών που μας έχουν επιβληθεί από το 2009 με τους αντεργατικούς αντισυνταξιουχικούς νόμους των κυβερνήσεων με κάλυψη όλων των απωλειών μας.

• Διεκδικούμε όλα μας τα αιτήματα σύμφωνα με τα υπομνήματα που έχουμε επιδώσει στον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Αιτήματα που εκφράζουν τις πραγματικές μας ανάγκες σύμφωνα με τον πλούτο που έχουμε παράξει και παράγει σήμερα η εργατική τάξη.

• Συνεχίζουμε τους αγώνες μας σταθερά για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζουν η Ε.Ε το κεφάλαιο για την μείωση της αξίας της Εργατικής δύναμης, ενάντια στις κυβερνήσεις που τις υλοποιούν κα της συμβιβασμένες ηγεσίες που τις στηρίζουν.

Αποφάσισε για το επόμενο διάστημα με αιχμή τα προβλήματα του ασφαλιστικού, της υγείας και της άμεσης καταβολής του δώρου του Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους, να πραγματοποιήσει πανελλαδικές συσκέψεις των σωματείων της ΣΕΑ σε κάθε περιοχή με την συμμετοχή και των συνταξιούχων.

Υπάρχει μεγάλη δυσκολία ως προς τη συμμετοχή των συνταξιούχων του Δημοσίου στις πανελλαδικές συσκέψεις ανά περιοχή αφού αυτό αποτελεί ευθύνη της ομοσπονδίας.

Συνεδρίασε το ΔΣ του συνδέσμου με αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης και με τα ιδιαίτερα προβλήματά που έχουμε ως συνταξιούχοι δημοσίου, αναπτύσσοντας το επόμενο διάστημα δράση για την επίλυσή τους.

Απαιτούμε:

· Την αποκατάσταση όλων των περικοπών και απωλειών που μας επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

· Την κατάργηση όλου του νομικού αντεργατικού - αντιασφαλιστικού πλαισίου, μνημονίων, δανειακών συμβάσεων, εφαρμοστικών νόμων.

· Την άμεση επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους.

· Καμιά μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

· Πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την φορολογία της εργοδοσίας, των ελλειμμάτων.

· Να πληρώσει το κράτος και οι καπιταλιστές που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα ταμεία.

· Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

· Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς.

· Πλήρης ανάληψη ευθύνης από το αστικό κράτος και το κεφάλαιο.

· Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα ταμεία.

· Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.

· Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

· Γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες μειωμένες κατά 5 χρόνια αντίστοιχα στα ΒΑΕ.

Για τον ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ και τα προβλήματα της υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

· Στην υγεία η κατάσταση γίνεται τραγική και μπαίνουν ζητήματα κινδύνου ακόμα και για ανθρώπινες ζωές. Το μέτωπο αυτό πρέπει να είναι από τα κύρια στην πάλη του συνταξιουχικού κινήματος.

· Όλη η λογική με τον ΕΟΠΥΥ, είναι να σπρώξουν την υγεία στους ιδιώτες.

· Αδυνατίζουν ορισμένες υπηρεσίες όπως της βοήθειας στο σπίτι, στα ΚΑΠΗ, και χρησιμοποιούν πέραν των άλλων και τις Μ.Κ.Ο.

· Απαραίτητη η δημιουργία σε κάθε περιοχή και λειτουργία πρωτοβαθμίων κέντρων υγείας.

· Επίσης να πάρουμε υπόψη ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και τα προβλήματα επιβίωσης θα γίνουν εκρηκτικά. Από την άποψη αυτή να βάλουμε ζητήματα διεκδίκησης για δημόσια κέντρα υπερηλίκων κατά περιοχή.

· Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι και οι οικογένειες τους εξαναγκάζονται το τελευταίο διάστημα, να προκαταβάλουν το σύνολο της αμοιβής για επισκέψεις στους γιατρούς και το σύνολο της τιμής των φαρμάκων με το πλαφόν που ισχύει σήμερα. Η κατάσταση αυτή πρέπει να πάρει τέλος.

· Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά ευθύνη για τις καθυστερήσεις των ταμείων να εξοφλήσουν τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και φαρμακοποιούς.

· Είναι οι μόνοι που πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους, τη στιγμή που δεν έπρεπε να δίνουν ούτε ένα ευρώ. Αυτοί που ληστεύουν τα ταμεία είναι οι πλουτοκράτες και το κράτος τους.

Ακόμα από τα ζητήματα που πρέπει να σηκώσουμε είναι η διεκδίκηση της λουτροθεραπείας, θεραπευτικού και κοινωνικού τουρισμού και για μας, να σκεφθούμε και να διεκδικήσουμε να δημιουργηθούν δημόσια καταλύματα για τις ανάγκες μας.

· Να σκεφθούμε καλύτερα και να οργανώσουμε την δουλειά μας σε ζητήματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

· Απαιτούμε άμεσα να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους άνεργους και ανασφάλιστους καθώς και στις οικογένειες τους να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς καμιά προϋπόθεση. Να χρηματοδοτηθούν πλήρως τα ασφαλιστικά ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασφαλισμένων για την υγεία, οι ασφαλιστικές εισφορές στο κλάδο υγείας, οι πληρωμές για τα φάρμακα και τις εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και στα ΚΥ, στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς κλπ.

· Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών κλπ. για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας με μόνιμη, σταθερή και αποκλειστική απασχόληση.

· Να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και φαρμακοποιοί στο δημόσιο σύστημα υγείας με ικανοποιητικό μισθό και με προσαυξήσεις ανάλογα με τα χρόνια εξάσκησης του επαγγέλματος τους.

· Τέλος να καταργηθούν όλοι οι φορομπηχτικοί νόμοι.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

Μαζί με αυτά τα αιτήματα παλεύουμε συνολικά για τα προβλήματα της Ε.Τ και των λαϊκών στρωμάτων, με βάση το πλαίσιο του ταξικού κινήματος.

Δίνουμε βάρος για την επιτυχία της τρίμηνης οικονομικής εξόρμησης του ΠΑΜΕ από τον Μάρτη ως τον Μάη, με κουπόνια των 3€.

Στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποφασίζουμε σήμερα να προχωρήσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει χωρίς αμφιταλαντεύσεις, με ταξικό πείσμα, για νέες κατακτήσεις για ανασύνταξη του κινήματος, για ενδυνάμωση της συμμαχίαςόλων των δυνάμεων που πλήττονται, μέχρι την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας.

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+