ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ




                                                                                                ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2014


Συνταξιούχοι Δ.Υ. της Αθήνας. Στις ραγδαίες εξελίξεις που σηματοδότησαν η στρατηγική της Ε.Ε. για τη μείωση των συντάξεων, για το Ασφαλιστικό γενικότερα (Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακο) και η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τα μέτρα που πήραν και θα συνεχίσουν να παίρνουν σε  βάρος μας, ο Σύνδεσμός μας στάθηκε από την αρχή αντίθετος και απέναντι.
Ενώνοντας τη φωνή του με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, προσπάθησε, στο μέτρο των δυνάμεών του, να αντιδράσει μέσα από μια σειρά αγωνιστικές αλλά και διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, με στόχο πάντα τη συσπείρωση των συνταξιούχων με τη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής.
Ο Σύνδεσμός μας συμμετείχε μαζικά και ενεργά υλοποιώντας τις αποφάσεις της Σ.Ε.Α. σε όλα τα συλλαλητήρια, παναττικά και πανελλαδικά, αλλά και σε αγωνιστικές εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε μαζί με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο (Τοπική και περιφερειακή Διοίκηση, Υγεία, Παιδεία). Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη, τα μέλη μας ένωσαν τη φωνή τους με τους συνταξιούχους που ήρθαν από όλη την Ελλάδα (60 πούλμαν), με όλα τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις  

Στις 19/10/2014 ο Σύνδεσμός μας διοργάνωσε ημερήσια εκδρομή στο Λαύριο (2 πούλμαν), ώστε να γίνει γνωστή η ιστορία και οι αγωνιστικές παραδόσεις της εργατικής τάξης του Λαυρίου και να φωτιστεί ο δρόμος που και σήμερα πρέπει να ακολουθήσει ο λαός για να απαλλαγεί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.
Η εκδρομή αυτή έγινε στα πλαίσια ενός σχεδιασμού του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου για το 2014 ώστε να αναδείξει δυο σημαντικές ιστορικές επετείους του ταξικού κινήματος (α) τα 85 χρόνια από την απεργία των μεταλλορύχων του Λαυρίου το 1920 και (β) τα 60 χρόνια από την απεργία των εργατών στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίου» του Καρέλλα το 1964.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ξεναγηθήκαμε από τον Πρόεδρο του ΕΚ Λαυρίου και επισκεφτήκαμε την περιοχή της Καμάριζα όπου βρίσκονται τα αρχαία πλυντήρια των μεταλλείων και τα μεταλλωρυχεία. Την εποχή εκείνη  (χρυσός αιώνας του Περικλέους στην Αθήνα) η εξόρυξη γινόταν από τους αιχμάλωτους πολέμων δούλους και από τους θήτες (πολύ φτωχούς πολίτες Αθηναίους) και οι εξεγέρσεις τους για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς καταπνίγονταν στο αίμα. Τον πλούτο τον καρπονόταν όπως και σήμερα οι οικονομικά ισχυροί εκείνης της εποχής (πεντακοσιομέδιμνοι, κτλ.). Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το μηχανουργείο της Γαλλικής εταιρείας εξόρυξης, με αφεντικό τον Σερπιέρη, που με μεθόδους άγριας καταστολής και εκμετάλλευσης ελλήνων αλλά και ξένων εργατών οι τότε πλουτοκράτες απομυζούσαν τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας. Στο αρχαιολογικό μουσείο του Λαυρίου, που επισκεφθήκαμε στη συνέχεια, τα διάφορα εκθέματα έδιναν σαφή εικόνα της διαχρονικής εκμετάλλευσης, που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.  Η ανεργία στο Λαύριο σήμερα χτυπάει κόκκινο.  
Στις 7/11/2014 ο Σύνδεσμός μας κάλεσε τα μέλη του να πάμε στο Εθνικό Θέατρο. Μαζική ήταν η προσέλευση για την παράσταση του έργου των Αριάν Μνουσκίν και Κλάους Μαν, «Μεφίστο». Είδαμε ένα σημαντικό έργο που παρουσίαζε την κατάσταση στη Γερμανία την εποχή της δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της ανόδου του φασισμού. Το έργο παρουσίαζε τους αστούς και το ρόλο τους, τους απλούς ανθρώπους της Γερμανίας, αλλά και τους διανοουμένους και τους ηγέτες της, που παρασύρονταν ή συναλλάσσονταν με τον Χίτλερ και το κόμμα του και άνοιξαν έτσι την πόρτα στο τέρας του φασισμού που μας οδήγησε  στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς, με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κτλ.

Νέες κινητοποιήσεις

Μετά τον γιορτασμό του «Πολυτεχνείου», στον οποίο ο Σύνδεσμός μας συμμετείχε, καταθέτοντας και στεφάνι μαζί με εκατοντάδες μαζικούς φορείς και εργατικά συνδικάτα, οι συνταξιούχοι ξανά στο δρόμο.

Οι συνεργαζόμενες  συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ(ΠΟΠΣ) – ΟΣΕ – ΟΑΕΕ – ΝΑΤ – ΤΑΕ – ΟΤΑ)  της ΣΕΑ, αποφάσισαν ομόφωνα τις παρακάτω νέες κινητοποιήσεις:
Στις 20/11 συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 πμ και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας.
Στις 26/11 παράσταση διαμαρτηρίας στο Υπουργείο Εργασίας στις 10πμ, επειδή από τον Απρίλιο ο Υπουργός Εργασίας αρνείται να συναντηθεί μαζί μας.
Στις 27/11 συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της πανεργατικής απεργίας.
Στις 10/12 παναττική ολονύκτια συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομίας στις 6μμ, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Οι συνταξιούχοι στα νέα μέτρα δεν κάνουν πίσω.

Απαιτούμε  να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας:

Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι.
Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας.
Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
Άμεση έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω από 65 χρόνων.
Άμεση συνταξιοδότηση στους επαγγελματίες που θεμελιώνουν δικαίωμα.
Επαναφορά των προγραμμάτων λουτροθεραπειών και κοινωνικού τουρισμού.
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία , ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ «ΟΠΛΑ» ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ – ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ – ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ.

                  


                                      Για το ΔΣ
                                                                                                          Η Πρόεδρος                             Η Γεν. Γραμματέας
Σούλα Ακζώτη                       Λουκία Κουτσιλέου




Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+