ΨΗΦΙΣΜΑ για την Υγεία στο 67ο Συνέδριο της Π.Ο.Π.Σ. 13 – 14 Μαρτίου 2014




        Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στον τομέα της Υγείας, που βαφτίζονται από την δικομματική κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «δημοσιονομική εξυγίανση» ή «μεταρρύθμιση», είναι μια πολιτική ενταγμένη στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε).
          Η στρατηγική αυτή που εφαρμόζεται με παραλλαγές σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., όπως παραδέχτηκε δημόσια ο Υπουργός Υγείας, επιδιώκει:
- Να ανοίξει στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα Υγείας νέα κερδοφόρα πεδία, είτε πουλώντας υπηρεσίες Υγείας στο «δημόσιο σύστημα», είτε απευθείας σε ασθενείς.
- Να ιδιωτικοποιηθεί παραπέρα και να εμπορευματοποιηθεί ο «δημόσιος τομέας», όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα.
          Αυτός είναι ο λόγος που μετατρέπονται τα κρατικά νοσοκομεία σε επιχειρήσεις λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επιβάλλοντας πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Γι’αυτό τα πληρωμένα «απογευματινά ιατρεία»που ήδη λειτουργούν και τα «απογευματινά χειρουργεία» που ετοιμάζουν. Γι’ αυτό τα 5 ευρώ, για τα εξωτερικά ιατρεία, το 1ευρώ για κάθε συνταγή και το ισοδύναμο των 25 ευρώ για τις εισαγωγές που έτσι και αλλιώς στον εργαζόμενο, τον ασφαλισμένο και τον ασθενή θα μετακυλισθεί.      
          Οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια, οι ασθενείς δεν πρέπει να πιστέψουν τα ψέματα της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού, ότι ο νέος φορέας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας» (ΠΕΔΥ), θα λύσει τις ανάγκες τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
          Το βέβαιο είναι ότι το ΠΕΔΥ θα λειτουργεί :
-         Με λιγότερες υγειονομικές μονάδες και δομές, λιγότερο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό.
-         Με ακόμα λιγότερες δωρεάν παροχές με το περιορισμένο «βασικό πακέτο», του ΕΟΠΥΥ και αύξηση πληρωμών από τους ασθενείς, για την αγορά υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό, αλλά και τον δημόσιο τομέα υγείας.
          Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε αποτελεί ένα μέρος των συνολικότερων αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Υπηρετεί την πολιτική των κρατικών περικοπών στις δαπάνες για την δημόσια Υγεία και  την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον ιδιωτικό τομέα. Η άθλια  κατάσταση που βιώνουμε θα επιδεινωθεί. Θυσία και η υγεία μας στο βωμό του κέρδους της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
         
          Οι συνταξιούχοι απαιτούν:
-         Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο σύγχρονο και δωρεάν σύστημα υγείας.
-         Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό.
-         Λένε όχι στην συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, λένε όχι στην ανταποδοτικότητα της παροχής υπηρεσιών.
-         Καμία κατάργηση των υποδομών υγείας (μονάδες του ΕΟΠΥΥ – Κέντρα Υγείας).
-         Καμία απόλυση εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μαζική πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση.
-         Αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την Υγεία.
και δια μηνύουν ότι :
          είναι αποφασισμένοι μαζί με το εργατικό κίνημα και τη λαϊκή συμμαχία να αγωνιστoύν ανειρήνευτα ως την τελική νίκη, για να είναι η Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για πλουτισμό.

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+