ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΠΔΥ



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1925
28ης Οκτωβρίου 4 τκ 10677 ΑΘΗΝΑ. Τηλ.2103815177  fax.2103801207

Αριθ. Πρωτ.2724                                                                    Αθήνα 20 Φεβρ. 2014





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Διαμαρτυρία για τη λεηλασία του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) των Δημοσίων Υπαλλήλων.

          Στις 20/2/14 ο Σύνδεσμός μας, με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΤΠΔΥ για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Εργασίας που επιβάλλει νέα περικοπή στο ΕΦΑΠΑΞ των ΔΥ, τρίτη κατά σειρά,  που το μειώνει πάνω από το 50%.

          Αντιπροσωπεία του ΔΣ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ταμείου ο οποίος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Πρόεδρος  δήλωσε ότι με δεδομένη την κατάσταση του Ταμείου και στόχο τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, το Υπουργείο και η Διοίκηση του Ταμείου είναι υποχρεωμένοι να προβούν στις νέες ρυθμίσεις και περικοπές ώστε:
-        Να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, δηλαδή η κακή διαχείριση και  παροχές μεγαλύτερες από όσο τα αποθεματικά του Ταμείου επιτρέπουν.
-        Να μην δημιουργηθούν ξανά ελλείμματα .
-        Να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του Ταμείου και η παροχή του ΕΦΑΠΑΞ.
          «Σήμερα», μας είπε, «μετά την επιχορήγηση  του 1,140 δις. ευρώ δόθηκε ανάσα στο Ταμείο και είμαστε σε θέση να πούμε ότι γίνεται διεκπεραίωση 20.500 περίπου συνταξιοδοτικών πράξεων από 1/10/12 έως και 30/9/13, που κατά πάσα πιθανότητα θα πληρωθούν ως τον Ιανουάριο 2015. Επιδίωξή μας είναι με βάση πάντα την βιωσιμότητα, να οριστικοποιείται σε δύο μήνες η απόδοση, αντί των 7 ή 16 μηνών για τους δικαιούχους με διαδοχική ασφάλιση, που ισχύει μέχρι σήμερα. Οι αιτήσεις που τελούν εν αναμονή φτάνουν περίπου τις 40.000».
         

Κατά την άποψή μας:

1.     Δεν πρόκειται για λάθη αλλά για συγκεκριμένες υπέρ του κεφαλαίου πολιτικές, μακριά και πέρα από τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.

2.     Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Τα ελλείμματα δεν προήλθαν από τα υψηλά εφάπαξ που δήθεν έπαιρναν οι δικαιούχοι, αλλά από το διαχρονικό «πλιάτσικο» των αποθεματικών. Από την δεκαετία του 50 άρχισε η αφαίμαξη.
-        Υποχρεωτικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς τόκο.
-        Χαριστικά ή άτοκα δάνεια στους επιχειρηματίες.
-        Τζογάρισμα στο χρηματιστήριο.
-        Και το τελειωτικό χτύπημα με το κούρεμα (PSI).
Το συνολικό κλέψιμο, σύμφωνα με μελέτες αστών οικονομολόγων, ανέρχεται σε 50 δις. ευρώ.

     3.Υπεύθυνοι για την κακή διαχείριση του Ταμείου δεν είναι οι            εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αλλά το εκάστοτε ΔΣ του οποίου τα           μέλη, στην πλειοψηφία τους διορισμένοι και με τους         περισσότερους από τους εκπροσώπους των εργαζομένων      συντεταγμένους με την Κυβερνητική πολιτική, αποφάσιζε ενάντια     στα συμφέροντα μας.

4.     Η βιωσιμότητα είναι ένα επιχείρημα για την οριστική διακοπή του ΕΦΑΠΑΞ. Η ζωή του Ταμείου έχει ημερομηνία λήξης. Να λάβουμε υπόψη ότι τα έσοδα του Ταμείου θα προέρχονται ΜΟΝΟ από τους πετσοκομμένους μισθούς του ολοένα μειούμενου αριθμού Δημοσίων Υπαλλήλων, μετά την εφεδρεία, την κινητικότητα, την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις που θα φθάσουν τις 200.000, σύμφωνα  με τις αποφάσεις της ΕΕ και όλων των φιλομονοπωλιακών δυνάμεων. Το αποθεματικό του Ταμείου, έστω και το ελάχιστο που πιθανόν να δημιουργηθεί από τις υποχρεωτικές περικοπές, θα «ταΐζει» την αδηφαγία της πλουτοκρατίας με δικαιολογία την κρίση, το χρέος, και την σωτηρία της χώρας, δηλαδή των καπιταλιστών. Μόλις ξεπουληθεί και η ακίνητη περιουσία θα έρθει  και το τέλος του εφάπαξ, όπως ήρθε και η οριστική διακοπή καταβολής των δώρων.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η νέα Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία από 1/1/14 η μείωση θα είναι 15% για όσους υπέβαλαν την παραίτησή τους μέχρι 31/8/13. Από1/9/13 καθιερώνεται νέα ρύθμιση. Το ποσό του ΕΦΑΠΑΞ δεν θα είναι σταθερό. Θα εξαρτάται  από διάφορους παράγοντες, όπως την βιωσιμότητα και την περιουσία του Ταμείου, τα έσοδα του Ταμείου από εισφορές εργαζομένων, τον αριθμό των συνταξιοδοτουμένων την συγκεκριμένη χρονιά εξόδου, το σύνολο των δικαιούχων- ασφαλισμένων. Καθιερώνεται ο τρόπος υπολογισμού με προκαθορισμένες υποχρεωτικές εισφορές, αντί των καθορισμένων παροχών που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Αυτό το μέλλον έχουν χαράξει για ΟΛΑ τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι Συνταξιούχοι διεμήνυσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί η Απόφαση αυτή.
Σε συντονισμό της δράσης τους με το εργατικό κίνημα σε ενιαίο μέτωπο ρήξης και ανατροπής όλων των δυνάμεων που πλήττονται, θα σταθούν απέναντι στην γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική και θα τους τιμωρήσουν και με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές τους υπεύθυνους και όσους επιχειρούν να τους κοροϊδέψουν.
Τέρμα πια η κοροϊδία να πληρώσει η πλουτοκρατία και όσοι την εξυπηρετούν.   

Οι συνταξιούχοι απαιτούν:
-        Την άμεση και συνολική καταβολή του ΕΦΑΠΑΞ
-        Την κάλυψη των απωλειών από τον κρατικό προϋπολογισμό
-        Την επιστροφή των λεηλατημένων αποθεματικών όλων των Ταμείων.


Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                              Η Γραμματέας


Σούλα Ακζιώτη                                                 Λουκία Κουτσιλέου
   


             

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+