Αντεγκλήσεις για το χρόνο της χρεοκοπίας


Αναπόφευκτη θεωρεί τη στάση πληρωμών από την Ελλάδα ο οικονομολόγος Μ. Φελντστάιν, σε άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σημειώνοντας ότι μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα θα προκαλέσει χρεοστάσια στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και πιθανόν στην Ισπανία και οι συνεπαγόμενες απώλειες θα καταστρέψουν μεγάλα μεγέθη κεφαλαίων σε τράπεζες και άλλους πιστωτές στη Γερμανία, στη Γαλλία και άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον Μ. Φελντστάιν, σε μια τέτοια εξέλιξη θα στέρευαν οι διαθέσιμες πιστώσεις προς επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και θα επερχόταν κατάρρευση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Οπως τονίζει, αυτό το ντόμινο είναι ο λόγος που η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει τη χρεοκοπία τώρα και η πρόκληση είναι να κερδίσουν χρόνο οι τράπεζες και οι άλλοι πιστωτές, ώστε να αντέξουν τις συνέπειες αν Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία κηρύξουν ταυτόχρονα στάση πληρωμών.
Παράλληλα, σε δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, συνεπώς ακόμη και αν επιβάλει «κούρεμα» 50% στα ομόλογα, θα συνεχίσει να χρειάζεται δανεισμό ή περικοπές δαπανών, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει καθώς τα κεφάλαια θα εξανεμιστούν και οι χρηματοδοτήσεις θα στερέψουν, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΚΤ, αφού τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δε θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις. Η Ευρωζώνη πρέπει να αποφύγει τις όποιες χρεοκοπίες έως ότου η Ισπανία και η Ιταλία καταφέρουν να βγουν από την επικίνδυνη ζώνη, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα, τέλος, με τον πρόεδρο του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν, «το να πετάξουμε νέα χρήματα μετά τα χρήματα που ήδη δώσαμε δεν είναι η σωστή προσέγγιση, χρειαζόμαστε ένα "κούρεμα"», και προτείνει να υποχρεωθούν οι ιδιώτες επενδυτές να δεχτούν «κούρεμα» ύψους 40%. Μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές «ήδη προστατεύονται», καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ έχουν αγοράσει κάποια από τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, εκτιμά ότι ένα τέτοιο «κούρεμα» θα οδηγούσε τις ελληνικές τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα σε πτώχευση και θα χρειαστεί στη συνέχεια η ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ριζοσπάστης  23/6/11

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+