Να πρόεδρος, να συνταξιοδοτικό

Να πρόεδρος, να συνταξιοδοτικό

Δημοσίευμα Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας 21/11/2010 της Κορίνας Βασιλοπούλου

Ο Εβο Μοράλες δίνει κρατικές συντάξεις και μειώνει το όριο στα 58 χρόνια
Νέες, καλύτερες μέρες ξημερώνουν για τους εργαζόμενους!

Το συνταξιοδοτικό σύστημα κρατικοποιείται, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους τους εργαζόμενους. Το καλύτερο; Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης πέφτει από τα 65 στα 58 χρόνια! Στα 55 για τους μεταλλωρύχους και τις μητέρες.

Οχι, τα μέλη του Eurogroup δεν υπέστησαν καμία ομαδική σοσιαλιστική παράκρουση. Αυτά τα ωραία, δυστυχώς, συμβαίνουν στη μακρινή Βολιβία, όπου ο πρόεδρος Εβο Μοράλες, εις πείσμα των (ευρωπαϊκών) καιρών, επιμένει αριστερά.

Τρία χρόνια διαλόγου, διαφωνιών και συγκρούσεων χρειάστηκαν έως ότου κυβέρνηση και συνδικάτα καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Το νομοσχέδιο έλαβε την τελική του μορφή πριν από λίγες μέρες και παίρνει αμέσως το δρόμο για την ψήφισή του στη Βουλή. Στόχος του προέδρου, όπως είπε, είναι να κάνει ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο σε εκατομμύρια εργαζόμενους».

Οι συντάξεις είναι το τελευταίο, αλλά όχι το μοναδικό κεφάλαιο που επιχειρεί ο Μοράλες να επαναφέρει στα χέρια του κράτους. Τη δεκαετία του '90, όταν η λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού σάρωνε τα πάντα στη Λατινική Αμερική, η Βολιβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της ηπείρου παρά τον σημαντικότατο ορυκτό της πλούτο, έζησε ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων που άλωσε σχεδόν τα πάντα: τους φυσικούς πόρους, το ρεύμα, το νερό, τις συγκοινωνίες... και φυσικά τις συντάξεις. Στο εξής όμως, το κράτος θα είναι ξανά αυτό που θα δίνει σύνταξη στους πολίτες του, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της.

Ο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, θέλει όλοι οι πολίτες να λαμβάνουν αξιοπρεπείς συντάξεις και μισθούς. Από τον Δεκέμβριο του 2005, οπότε εξελέγη, έχει αντιμετωπίσει ανελέητο πόλεμο εντός κι εκτός συνόρων: προσπαθεί να φέρει στον 21ο αιώνα μια φτωχή χώρα με ημιφεουδαρχικό-ημιαποικιοκρατικό καθεστώς. Αφού εθνικοποίησε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και ξεκίνησε αναδασμό της γης, πέρασε στις συντάξεις και οι επόμενοι στόχοι του είναι η μεταρρύθμιση του εργασιακού και της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα μεγάλα ΜΜΕ του πλανήτη «έθαψαν» την είδηση για την κρατικοποίηση των συντάξεων στη Βολιβία στα ψιλά. Σε καιρούς που η Ευρωπαϊκή Ενωση συζητά πώς θα γκρεμίσει όσο γίνεται πιο γρήγορα το κοινωνικό κράτος, τέτοιες ειδήσεις είναι ενοχλητικές. Πάντως, φήμες που θέλουν να παρατηρείται ξαφνικό, μεγάλο κύμα μετανάστευσης από ευρωπαϊκές χώρες με προορισμό τη Βολιβία, ελέγχονται, προς το παρόν, ως ανακριβείς...

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+